ODWIEDŹ NAS:

06 lipca 2022

Uzależnienie czyli o co chodzi?

Uzależnienie jest często poruszanym tematem, wiele o się o nim mówi ale czym właściwie jest? Postarajmy się spojrzeć na ten temat najprościej jak się da.

Uzależnienia możemy rozłożyć na te związane z przyjmowaniem substancji i behawioralne.

Ludzie uzależniają się najczęściej od substancji takich jak alkohol, narkotyki, leki, nikotyna, kawa. W przypadku uzależnienia behawioralnego może to być jakaś czynność, popularnymi uzależnieniami behawioralnymi jest np. hazard, gry komputerowe, media społecznościowe, telefon, robienie zakupów itp.

Człowiek na natury nie robi rzeczy bez sensu (choć czasem może się nam tak wydawać), każda czynność czy zachowanie jest po coś. No właśnie substancje czy zachowania też są po coś, najczęściej po to aby zwiększać przypływ dopaminy za pomocą narkotyków czy serduszek na insta. No dobra ale nie każdy kto pije piwo czy gra na konsoli jest uzależniony.

Przyjrzyjmy się tematowi na przykładzie narkotyków:

- pomimo negatywnych doświadczeń kontynuuję przyjmowanie (np. stan zdrowia, problemy z prawem, trudności w relacjach itp.),

- planuje zażyć substancję w określonej ilości jednak w trakcie zażywania większam ilości (utrata kontroli)

- zaniedbuje obowiązki i pasje,

- doświadczam trudności w relacjach (rodzina, znajomi),

- zwiększam ilości substancji aby osiągnąć euforię, np. kiedyś wystarczało 0,5g teraz potrzebuje 2g (zwiększona tolerancja),

- poszukuje okazji do brania, organizuje i namawiam innych,

- myśli o przyjmowaniu substancji są coraz częstsze, wyobrażam sobie jak to będzie gdy będę na haju,

- przyjmuję substancje systematycznie, co nie znaczy codziennie (osoba uzależniona może np. przyjmować je np. tylko w weekend),

- głody narkotykowe? nie są obowiązkowe, na wcześniejszych etapach uzależnienia mogą być a nie muszą,

- ciągi, czyli przyjmowanie substancji więcej niż jeden dzień, mogą trwać od kilku dni do nawet kilku tygodni,

Uzależnienie jest procesem i nie staje się ono z dnia na dzień, człowiek może uzależnić się w ciągu kilku tygodni albo kilku lat. Jednym z bardziej istotnych czynników ryzyka jest kryzys życiowy ale o tym w kolejnym wpisie.

de